Diagnostische handanalyse

Hoe werkt diagnostische handanalyse (of chirologie)?

Diagnostische handanalyse is de techniek waarmee de psychologische aspecten van iemands persoonlijkheid aan de hand van de vorm en lijnen van de hand worden beoordeeld. Diagnostische handanalyse kent een aantal disciplines:

  • De bestudering van de vorm van de hand en de vingers, de kussentjes in de handpalm en de huidstructuur wordt chironomie genoemd.
  • De bestudering van de lijnen en tekens in de hand valt onder de noemer chiromancy.
  • De bestudering van de duimen (opzichzelfstaand) heet duimkunde.
  • De bestudering van de vingerafdrukken en de huidpatronen in de palm van de hand wordt dermatoglyphie genoemd.
  • De bestudering van de nagels heet nageldiagnostiek.

 

Verbinding tussen hersenen en handen

De handleeskunde (chirologie) is gestoeld op de idee dat de hersenen impulsen afgeven die via het neurologisch stelsel (zenuwbanen) en energiebanen (meridianen) worden getransporteerd. Iedere gedachte, handeling of emotie heeft zijn eigen energie en effect. Omdat in de handen miljoenen zenuwuiteinden samenkomen, gaat de handleeskunde ervan uit dat alle energie via de zenuwen en energiebanen ook in de handen zijn weerslag heeft. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek waar je tegenop ziet en waarbij je vlak van tevoren natte handen krijgt van de zenuwen. Dit is een tijdelijk effect van de spanning die je op dat moment ervaart. Duurt een emotie langer, of heeft een gebeurtenis in iemands leven een dusdanige impact dat hij of zij erdoor van zijn stuk wordt gebracht, dan is dat ook te zien in de hand. Deze effecten worden dan als het ware in de hand geëtst met de lijnen. Een handanalyse toont waarom je op een bepaalde manier reageert, waarom bepaalde zaken plaatsvinden in je leven en welke mogelijkheden je hebt om hiermee om te gaan. Lees hier meer over veelgestelde vragen over handanalyse >>

De handanalyse uitleg toetsen in de praktijk

Het totale beeld dat ontstaat na bestudering van alle onderdelen, zegt iets over iemand persoonlijkheid, karakter, talenten en vermogens. De stelregel ‘Eén aanduiding is geen aanduiding’ is hierin van belang. Pas als een kenmerk op drie van bovengenomende plaatsen terugkomt, kun je hier een uitspraak over doen.  De opleiding die de basis vormt voor mijn werk, volgde ik bij Magda van Dijk en is gedegen van opzet. Magda verzamelde (en nog steeds!) alle uitleg uit de drie belangrijkste globale handanalyse stromingen (Indiase, Amerikaanse en West-Europese) en bepaalde wat onzin was en wat overeind bleef. Daarnaast toetst(e) zij alle uitleg in haar handanalyse praktijk die zij alweer 28 jaar met veel plezier en passie runt. Deze methode voorkomt dat er zomaar uitspraken worden gedaan die geen basis kennen. Het voortdurend blijven monitoren wat er binnen het vakgebied gebeurt en hoe de stromingen zich ontwikkelen, onderscheidt een professionele handanalist van een amateur.

Ook nieuwsgierig geworden naar jouw unieke en persoonlijke talenten en vermogens? Lees hier meer over de werkwijze & tarieven of maak direct een afspraak.

Maak direct een afspraak

Nieuwsgierig geworden?